Nieuwsbrief 8

Zo vlak voor de kerst en het eind van het jaar is het wel weer eens tijd voor een nieuwsbrief. Het is voorbij gevlogen.
Op het moment heb ik redelijk wat jongens en meiden in de praktijk die vast besloten zijn om een bepaald vak beter onder de knie te krijgen. Vaak hebben we het over rekenen (en dan vaak verhaaltjesommen of breuken) en begrijpend lezen, een enkele keer spelling. Maar zoals het ook op mijn website vermeld staat, dit kan eigenlijk niet zonder coaching. Veel van deze kinderen zeggen in een eerste sessie “Ik kan het gewoon echt niet!” Terwijl ik denk “Dat zullen we nog wel eens zien!” herhaal ik wat ze zeggen en plak ik meteen het woordje nog ertussen. “Ik kan het nog niet!” Ondertussen hebben de meeste mij meteen door en is er ineens een opening, een mogelijkheid om het wel te leren en om het wel te kunnen. Misschien niet zo snel als andere kinderen uit de klas, maar je leert het wel! Dat geeft vaak al zoveel positieve energie.
Doordat ik één op één met ze kan werken, kan ik veel beter uitpluizen waar het mis gaat, of wat er nog niet begrepen wordt. In een klas met soms wel 30 leerlingen is dat een stuk lastiger te achterhalen. Ik bekijk daarom altijd per keer wat een kind nodig heeft, als er tijdens de ene sessie blijkt dat iets nog moeilijk is, kan ik er meteen de volgende week mee aan de slag. Deze werkwijze en het nauwe contact met ouders en soms ook de leekracht heeft al mooie resultaten opgeleverd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is BEELDMERK20SPECIALIST.jpg

Nadat ik in de meivakantie een online cursus had gevolgd over leren omgaan met boosheid was het weer tijd voor verdere ontwikkeling. Ik vond op internet de training over 9-jarigen. Een bijzondere fase waar een hoop gebeurt bij een kind, maar waarvan ouders regelmatig denken dat het een pre-puberteit is. Ik moest even geduld hebben maar in november was het eindelijk zover en mag ik me na een dag bijscholing “Ik ben 9 specialist” noemen. In januari zal ik een workshop gaan plannen, tijdens deze workshop zal ik ouders van alles meer vertellen over deze bijzondere fase in het leven van een 9-jarige. En kan ik in de praktijk kinderen tussen de 8 en 11 jaar die even vast lopen veel beter helpen.

In de eerste periode van dit schooljaar heb ik ook alweer een paar leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen begeleiden. Veel kinderen starten zelfstandig, wat ik een uitstekend idee vind. Maar zo rond of na de eerste proefwerkweken komen sommigen erachter dat er dingen moeten veranderen om beter te gaan scoren. Daar help ik dan bij. Ik doe dat altijd aan de hand van het boek “Meer leren in minder tijd.” Daar staan zoveel nuttige tips in. Dit zijn meestal kortere trajecten waarbij kinderen meestal maar 3 keer komen en dan weer overzicht hebben en zelf weer verder kunnen!

Ook mooi dat we op de school waar ik werk ook gaan werken aan geluk. We gaan met onze leerlingen werken aan positief denken en geluk creëren. Dat kan heel goed door bewuster bezig te zijn met de dingen die je blij maken maar bijvoorbeeld ook door geluk door te geven. Iets te doen voor een ander waar de ander gelukkig van wordt. Op deze trainingsdagen hoor ik zoveel terug van de dingen die ik in de praktijk al doe met kinderen. Bijvoorbeeld elke dag aan het eind even noteren waar je vandaag blij van bent geworden. Als je dat 6 weken volhoudt gaan de mooie dingen in het leven je steeds meer opvallen. Mooi om te proberen!

Ook blijf ik me verder ontwikkelen door steeds weer nieuwe boeken te lezen. De onderwerpen zijn totaal verschillend omdat ik veel interessant vind, als het maar om kinderen en tieners gaat. Zo las ik het boek “Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen” wat mij weer een hoop nieuwe inzichten heeft gegeven. En zo met de kerstvakantie voor de deur heb ik vanmorgen nog een mooie bestelling bij bol.com de deur uit gedaan. Twee nieuwe materialen die ik met de kinderen zelf kan gebruiken en een boek over de executieve functies. In de vakantie komen er altijd net wat minder kinderen en tieners en gebruik ik die tijd om weer nieuwe boeken te lezen. Wil jij er meer over weten, hoe dan mijn website of mijn facebook in de gaten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kerst.jpg

Nog even en dan begint de kerstvakantie. Ik heb al veel kinderen en ouders horen zeggen dat ze er echt aan toe zijn. De vakantie is een mooi moment om weer even op te laden, gezellige dingen met elkaar te doen en lekker te genieten van de rust. Ik neem altijd iets meer vrij maar werk ook gewoon door, om de bestelde boeken te lezen en om alles up-to-date te houden. de dingen te doen waar ik anders niet aan toe kom. Een lekker rustige tijd!Ik wens iedereen een bijzonder mooi kerst en mooie dromen voor in 2020!!!Dat het maar weer een mooi jaar mag worden!


Geef een reactie