Het puberweerbaarheidsspel

puber, tiener

Pubers zijn jongeren die onderweg zijn naar hun volwassen leven. En dat gaat meestal niet zonder hobbels op de weg. Pubers zeggen meestal recht voor zijn raap wat ze ergens van vinden, of zeggen juist helemaal niks. Er gebeurt zoveel in hun brein waardoor ze op sommige momenten anders reageren dat je als ouders van ze gewend bent, maar soms als anders dan ze zelf zouden willen. Communicatie is meestal niet hun sterkte kant.

Daar kan “Het grote weerbaarheisspel voor pubers” bij helpen. Met dit spel komen pubers tot een heleboel inzichten. Op speelse wijze laat ik hen op allerlei vraagstellingen reageren en uitvinden wat bij hen past, wat zij fijn vinden en wat soms meer winst kan opleveren. Ze leren over assertief reageren, agressief reageren, non-assertief reageren en uiteindelijk leren ze hoe ze een elegant weerwoord kunnen geven.

Zo leren ze kritisch te kijken naar hun eigen gedrag en zijn ze er meer bewust van wat voor reactie hun opmerking teweeg kan brengen.
Het spel is geschikt voor de mondige tiener die overal wat van vindt en zijn/haar mening heeft, maar het is zeker ook zeer geschikt voor de tiener die het lastig vindt om voor zichzelf op te komen en te vaak doet wat anderen willen vooral omdat dat makkelijker lijkt te zijn.

Het spel is geschikt voor meerdere “spelers”, echter bij mij in de praktijk werk ik vanwege de ruimte met één of twee tieners. Wanneer tieners met z’n tweeën komen, kunnen ze elkaar na het spel ook stimuleren het toe te passen op school, op de sport of thuis. En tijdens het spel vullen zij elkaar aan en gaan met elkaar in gesprek, waardoor er kritischer over nagedacht wordt.

Het spel duurt ongeveer twee uur. Natuurlijk kunnen daarna vervolgafspraken gemaakt voor coaching indien dit nodig is. Dit is natuurlijk niet verplicht.

De kosten om dit spel onder begeleiding te spelen zijn €75 voor twee tieners inclusief wat lekkers op tafel.