Nieuwsbrief 7

En zo is er bijna weer een schooljaar voorbij. Mijn tweede schooljaar als kindercoach. Ik denk dat het beroepsdeformatie is, dat ik toch nog steeds meer in schooljaren denk dan ik gewone jaren zelfs nu ik meer coach dan lesgeef.
Ik merk dat de kinderen die komen voor ondersteuning op schoolgebied langzaamaan ook toe zijn aan vakantie en even lekker weinig doen. De Cito’s zijn al afgenomen en elke keer vraag ik weer “Hoe voelde je je tijdens de Cito?” Ik vind dat echt vele malen belangrijker dan het eindresultaat, al is de situatie nog steeds zo dat het voor scholen, leerkrachten, inspectie en voortgezet onderwijs scholen wel erg belangrijk is. De afgelopen tijd heb ik weer meerdere malen het gesprek gevoerd of we bij Cito kennis testen of het zelfvertrouwen van de leerling. Dat geldt natuurlijk niet voor alle leerlingen, maar er zijn altijd veel leerlingen waarbij de Cito resultaten echt afwijken van wat ze bij methodetoetsen laten zien.

Maar ik kan natuurlijk ook niet ontkennen, dat ik toch erg blij ben als ik hoor van kinderen uit de praktijk dat hun Cito resultaten vooruit zijn gegaan. En bij de meeste zijn ze dat!
Ik oefen echt geen Cito’s tijdens de uren dat kinderen bij me komen. Ik oefen juist allerlei verschillende aspecten van een vak, werk veel met een “growth- mindset” en geef tips hoe die toets aan te pakken zodat je je lekker blijft voelen zodra dat Cito boekje op tafel komt te liggen. Daarom staat het op mijn website ook onder kopje “Bijles en werken aan zelfvertrouwen!”

De meivakantie was denk ik de eerste vakantie sinds 1996, toen ik in het onderwijs startte, dat ik geen vakantie had terwijl de scholen dicht waren. Ik heb deze twee weken wat klantjes gehad, maar daarnaast heb ik deze weken ook gebruikt voor de cursus “Hoe help je boze kinderen?” Herken je ze?  Kinderen die soms om niks boos lijken te worden en dat je als ouder (of als leerkracht) soms echt niet meer weet wat je moet? Speciaal voor die kinderen en ouders heb ik deze online opleiding gedaan. Ik wist er al een hoop over, maar na deze opleiding kan ik ouders en kinderen nog gerichter helpen. En het mooie is, dat als kind en ouder echt willen dat het anders wordt, de resultaten snel zichtbaar kunnen zijn.
Zo kreeg ik de volgende reactie van een ouder na een traject waarbij haar dochter echt heel veel boos was. “Je hebt ons en onze dochter geleerd om te gaan met de boosheid die zo gewoon was geworden voor haar. Het is nu weer gezellig thuis en we genieten weer van ons kind. We zijn je dankbaar voor wat je ons hebt gegeven.”
Geïnteresseerd geworden omdat jouw zoon of dochter ook zo af en toe uit zijn vel springt van woede (en jij dan waarschijnlijk ook 😉)? Lees alvast een dit mijn blog en neem gerust contact met me op.

Voor het nieuwe schooljaar staat ook alweer een interessante nascholing gepland. Steeds vaker hoor ik moeders, want vaak praat ik toch met moeder over het onderwerp kinderen en opvoeden, zeggen dat hun 9 of 10 jarige dochter al aan het pre-puberen is. Maar ergens tussen de 8 en 11 jaar vindt er een bijzondere ontwikkeling plaats die bij meiden opvallender is dan bij jongens. Er gebeurt van alles bij de meiden waardoor sommige ouders echt even vast lopen. Voor mij, met twee zoons, is het niet herkenbaar, maar ik wilde er zeker wat mee. Zo kwam ik op de site van Meidencoach Bauke die trainingen over dit onderwerp organiseert. Na deze training zal ik ook workshops voor ouders gaan organiseren over dit onderwerp en kan ik jullie dochters nog gerichter kan ondersteunen.

Over pubers gesproken, mijn eigen twee pubers hebben me weer zoveel leerstof gegeven de laatste tijd. In het nieuwe schooljaar ga ik ook weer eens een koffietafel plannen over het onder werp “Het Puberbrein!” Een avond met achtergrondinformatie over het puberbrein waardoor je je puber misschien net iets beter gaat begrijpen. Daarnaast is het fijn om met ouders bij elkaar te zitten met kinderen in dezelfde leeftijd. We praten zonder veroordelen en beoordelen over onze pubers. Wil je erbij zijn? Stuur me alvast een bericht dan hou ik je op de hoogte, of hou mijn Facebook in de gaten.

Dit zijn de laatste dagen voor veel leerlingen van het Voortgezet onderwijs. Op bijna iedere school wordt het schooljaar afgesloten met een proefwerkweek. Voor de kinderen uit groep 8 worden de komende weken een afsluiting van hun basisschoolperiode en voor de andere kinderen komen er nog 3 weken “gewoon” school aan. Het schooljaar duurt lang dit jaar!
|
Mijn jongste zoon heeft zijn eerste jaar Voortgezet onderwijs erop zitten, hij is maar wat blij dat hij straks geen brugger meer is. Wat heeft hij het goed gedaan!!! Dankbaar heeft hij gebruik gemaakt van alles waar ik in mijn praktijk tieners mee ondersteun qua plannen, oefenen, maken van uittreksels en leren. Hij wilde er echt voor gaan en dat is gelukt. Ik hoop volgend jaar weer bruggers en tieners te kunnen ondersteunen met alles wat bij het VO komt kijken. Na de basisschool denken ze vaak dat ze heel wat zijn, tot ze weer de kleinste en jongste van de school zijn en verstrikt raken in al hun huiswerk en toetsen. Weet dat ik er ben om ze te helpen structuur aan de brengen!!

Voor mijn oudste zoon worden de laatste drie weken nog echt even knallen. Hij heeft de moedige beslissing genomen om halverwege dit jaar van VWO naar Havo te gaan en heeft het hopelijk gered om praktijkopdrachten en achterstand in te halen om volgend jaar examen Havo te gaan doen.

Voor mij wordt het nog even spannend of ik één dag kan blijven op de Wethouder Brederode School. Ik hoop zo dat ik ook daar weer volgend jaar één dag een vaste klas kan draaien. Die combinatie vind ik zo ontzettend leuk. Toch verbonden blijven met het onderwijs maar de grootste aandacht gevestigd om mijn coachingspraktijk.

Dus ondanks dat het warme weer mij soms al een heerlijk vakantiegevoel geeft, moet er nog genoeg gebeuren voordat we echt kunnen gaan ontspannen op vakantie! Ik hoop dat het weer een ontspannen vakantie wordt met tijd voor elkaar! En dat gun ik jullie ook!

Geef een reactie