Talent

Vandaag heb ik weer een geluksles gegeven van de Gelukskoffer. Het thema was “Talent.” Ik vind dat altijd een mooi thema! Ik stelde de leerlingen de vraag “Wat zijn jouw talenten?” en die stel ik nu ook aan jou. Kan jij ze nu zo opnoemen?
Regelmatig als ik kinderen vraag waar ze goed in zijn, zeggen ze rekenen, voetballen, turnen of een andere activiteit! Dat is natuurlijk erg fijn, maar als ik verder vraag naar meer persoonlijk talent, kwaliteiten dan blijft het stil.

Vandaag ging ik met deze kinderen ook op zoek naar andere talenten. Bijvoorbeeld behulpzaam zijn, goed kunnen troosten, vooruitdenken, plannen, verantwoordelijkheid, sterk, zacht of stoer en vele andere kwaliteiten. Het werd een mooie ontdekking waarbij ze zoveel verder kwamen dan tennis, atletiek en tekenen.

Waarom vind ik het zo belangrijk dat je kind daarvan op de hoogte is? Welke voordeel hebben kinderen als ze weten wat hun talenten zijn?
Als je je bewust bent van je talenten sta je steviger in het leven, je bent weerbaarder. Bij een tegenslag kan je meer aan, je gaat niet meteen bij de pakken neer zitten omdat er anderen dingen zijn die goed gaan of waar je goed in bent.
Ook heb je meer oog voor talenten van anderen wat je sociale vaardigheden bevordert. Je bent positiever en blijer.
Om je talenten te laten groeien heb je passie nodig. En passie brengt geluk in je leven.

En dat is wat we willen voor onze kinderen; dat ze gelukkig zijn! Moeten we ze dan behoeden voor al het naars? Nee zeker niet! Maar door ze dit mee te geven zullen ze Self-Efficacy ontwikkelen. Dit is de gedachte en de gewetenschap dat ze de vaardigheden hebben om als er iets tegen zit, dit aan te kunnen! Weerbaar, vertrouwen in zichzelf en geluk! Dat gunnen we toch ieder kind… ieder mens!

Ik heb deze kinderen de opdracht gegeven om de komende weken elkaar kwaliteiten naar elkaar te benoemen en nog meer op zoek te gaan naar hun eigen kwaliteiten. Misschien ook een leuke opdracht voor jou? Veel plezier ermee!

En mocht je dit lezen en je wilt bij jou op school ook gelukslessen van de Gelukskoffer, neem dan gerust contact met me op!

Geef een reactie