Vriendschap, hoe zit dat eigenlijk?

Daar stapt hij binnen, de eerste keer samen met zijn moeder. Nog wat onwennig maar dat verandert snel als we in gesprek gaan als zijn moeder weg is. Voor me zit een stoere jongen die graag in gesprek gaat met me, want ik wil natuurlijk van alles van hem weten. Hij vertelt dat hij wel eens het gevoel heeft buiten gesloten te worden en dat hij niet meer zoveel vrienden heeft als vroeger. Dat zou hij graag weer anders zien. We stippelen samen ons pad uit. Hoe zou zijn ideale situatie eruit zien? Wat zou er moeten veranderen? Wie zou hem daarbij kunnen helpen?

Daarna duiken we in het begrip “vriendschap.” Om te kunnen vinden en zeggen dat iemand je vriend is, is het wel belangrijk helder te hebben wat voor jou belangrijk is in een vriendschap. Hij weet heel goed wat hij van een vriendschap verwacht en dat mogen anderen dus ook van hem verwachten. Zo komen we erachter dat er een verschil zit tussen en echte vrienden en anderen waar je gezellig mee om gaat. Dat geeft heel veel helderheid.
Daarbij is het dan ook nog wel van belang dat anderen aan je kunnen zien of je iets wel leuk vindt of vervelend. Dat wordt een volgende stap.
Hij groeit en groeit, bijna letterlijk.vriendschap, zelfvertrouwen, zelfkennif

Vriendschappen zijn belangrijk voor kinderen. Wederkerigheid is heel belangrijk en een kenmerk van een goede vriendschap. Het geeft kinderen veiligheid en steun, je kan en mag op iemand vertrouwen. Fijne vrienden is belangrijk voor het zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfbeeld. Op hersenscans is te zien dat het brein op een positieve manier reageert op vrienden, dit gebeurt in hetzelfde gebied als wat actief is bij beloningen. Het voelt dus fijn.

Gaandeweg wordt voor de fijne stoere jongen in mijn praktijk steeds meer duidelijk dat een paar goede vrienden en vriendinnen beter bij hem passen dan een heleboel wat minder goede vrienden. En niet iedereen heeft de eigenschappen die hij belangrijk vindt in vriendschappen. Dat is een prettige openbaring voor hem.
Na een paar weken zit er een blije jongen die inmiddels kan aangeven dat hij zich happy voelt met zijn vriendschappen. En er als iets is waar hij niet blij van wordt, dan laat hij dat zien of vertelt hoe hij zich voelt.
Stevig in zijn schoenen stapt hij weer verder! Wat een kanjer!

Een gedachte over “Vriendschap, hoe zit dat eigenlijk?”

Geef een reactie