Brenda leest…Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

HET boek over opvoeden!!

…. En je kinderen blij zijn dat jij het doet. Op de kaft staat dat het een internationale bestseller is en dat begrijp ik, want het is zeker een waardevol boek als het gaat om opvoeden.

Het belangrijkste woord in dit boek is communicatie. Communicatie in de opvoeding tussen jou en je kind op welke leeftijd dan ook.
En dat begint al als de baby nog in je buik zit, dan start dit al. Communicatie kan ook non-verbale communicatie zijn; hoe voel jij je als je baby in de buik zit? Geef je je baby daar het gevoel dat het gewenst is? Ben je blij met je zwangerschap? Hier dacht ik terug aan mijn twee zwangerschappen; mijn jongens waren zeker heel erg gewenst, maar vond ik het de leukste, mooiste tijd? Nee helaas dat geldt niet voor mij, ik had soms best moeite met de omvang van mijn lijf en alles wat er gaande was met mij. Hopelijk heb ik ze daar onbewust dus niks over mee gegeven….

Bij het lezen van de babytijd had ik wel door dat wij deze periode volgens dit boek niet erg goed gedaan hadden. Onze jongens waren geen makkelijke slapers en wij hebben ze echt wel geregeld wat langer laten huilen. Dit boek geeft aan dat als een baby huilt de baby communiceert en dat als je het laat huilen je eigenlijk aangeeft dat zijn gevoelens of wil tot communiceren er niet toe doen. Ik heb het even nagevraagd maar beide jongens hebben nou niet het idee dat ze daar schade door hebben opgelopen; gelukkig maar!

Ik denk dat de jaren daarna hier thuis wat makkelijker waren en we juist wel heel goed steeds keken naar wat ze nodig hadden. Veel spelletjes, knutselen, gekke trucjes om ze te laten eten en vooral niet te streng zijn als ze een keer niet willen eten. Dat is de strekking van het boek; vooral kijken wat je kind nodig heeft! Dit wil niet zeggen dat je je kind altijd hoeft te geven wat je denkt dat het nodig heeft. Wel belangrijk is dat je aangeeft dat je door hebt dat je kind iets erg graag wilt maar dat dat niet mogelijk is of nu niet mogelijk is. En zo leert je kind en ervaart hij dat jij er voor hem zal zijn.

Het gedeelte over tieners was in dit boek niet zo lang, voor het mooie las ik het dus een jaar of 17 te laat. Tieners in huis hebben is niet altijd makkelijk, toch denk ik als je open staat voor wat deze schrijfster erover verteld je het iets makkelijker kan hebben. Zo geeft zij bijvoorbeeld aan dat alle tieners wel een keer liegen. Ja, ook als je nu denkt dat die van jou dat nooit zal doen. Het hoort ook wel bij hun ontwikkeling, dingen achterhouden en dingen voor zichzelf houden. Of ze verdraaien de boel een beetje om het minder erg te laten lijken, hun straf te verlagen. Het zou mooi zijn als je eerdere opvoeding al op communicatie gebaseerd is want dan kan je hier door pakken. Blijf in gesprek met je tiener en probeer niet alleen maar dingen op te leggen maar probeer ze duidelijk te maken vanuit welk standpunt je dat doet. Vanuit jouw zorgen, of vanuit jouw angst. Hou het bij jezelf.
Dus in plaats van “Jij bent nog te jong voor de kroeg!” vertel je dat jij er nog niet klaar voor bent om ze naar de kroeg te laten gaan, om ze bloot te stellen aan al het gevaar en die wereld. Of het dan zo werkt dat iedere tiener dan ook echt niet gaat, vraag ik me oprecht af. Ik denk dat op deze manier communiceren vooral bijdraagt aan het in zijn waarde laten van je tiener.

Ga ook vooral eens terug naar je eigen jeugd, bedenk hoe jij je ouders om de tuin hebt geleid en stiekem toch deed wat je eigenlijk niet mocht. Of waar je maar een stukje van de waarheid hebt verteld. En bedenk wat een fijne tijd je daardoor hebt gehad en hoe je jezelf hebt kunnen ontwikkelen tot wie je nu bent!
De puberteit is een zoektocht naar eigen individu, vaak in eerste instantie iets anders dan hun ouders. Die zoektocht hebben ze nodig om erachter te komen wie ze zijn, zullen worden.
Belangrijk is dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Ze moeten weten dat je het meent en het ook zal doen. Rustig blijven is ook een kunst, maar wel een belangrijke. Kinderen en dus ook tieners kopiëren gedrag snel en wat je geeft zal je dus ook terug krijgen!

Voor mij was dit boek een mooie opfrisser en natuurlijk pas ik dan altijd meteen weer tips en trucs toe. Soms werkt het en voelt het goed en soms vragen ze of ik weer een boek gelezen heb en hebben we er lol om!
Heb je jonge kinderen en wil je wat extra handvatten over hoe de opvoeding ook kan, vind ik het zeker een aanrader! Lees het en doe er je voordeel mee, en je kinderen dus ook!

En laat me vooral weten wat jij ervan vindt!

Geef een reactie