Brenda leest…Ik snap het wel maar niet zo snel…

Het boek heet voluit: “Ik snap het wel, maar niet zo snel….. Wat kun je doen voor kinderen met een langzame informatieverwerking?”
Steeds vaker hoor ik over een langzame informatieverwerking en ik dacht dat ik me er wel wat bij voor kon stellen maar of die aanname klopte wist ik niet zeker. Ik zag dit boek voorbij komen en was meteen nieuwsgiering.
Het boek heeft mij een hoop meer duidelijkheid gegeven over wat een langzame informatieverwerking is en dat het meer is dan dat deze kinderen een tweede keer uitleg nodig hebben.

De verwerkingssnelheid is eigenlijk een zeer complex proces en wordt op verschillende manieren uitgelegd en ook gemeten. Het heeft te maken met de snelheid waarop mensen informatie kunnen verwerken met de verschillende zintuigen. Het gaat daarbij om visuele verwerking, verbale verwerking en motorische verwerking. De langzame informatieverwerking valt vooral op omdat onze cultuur gericht is op snelheid; we willen dingen graag snel en efficiënt doen. En dat is nou precies waar deze mensen moeite mee hebben. Om de verwerking te meten worden vaak testen en onderzoeken gebruikt waarbij op tijd gewerkt moet worden.

Waaraan herken je een kind met een langzame verwerkingssnelheid? Dit zijn de kinderen die vaak als laatste klaar zijn. En dan niet alleen met hun taalwerk of rekenwerk maar ook met lunchen, spullen bij elkaar pakken om naar school te gaan, aankleden en klaar zitten voor een les.
Kinderen waar je als ouder vaak tegen zegt, of soms zelfs tegen schreeuwt, dat het eens wat sneller moet zijn en zijn best moet doen. Kinderen waarvan je snel het idee krijgt dat ze lui zijn of ongeïnteresseerd. Maar let op: deze kinderen kunnen echt niet anders. Hun hersenen werken echt net anders dan die van kinderen met een gewone verwerkingssnelheid. Het heeft te maken met de neurotransmitters, myeline en de grootte van de synaptische ruimtes. Een best wel ingewikkeld verhaal maar erg interessant, nogmaals de hersenen werken dus echt anders. Dit wordt op een zeer begrijpelijke wijze uitgelegd in het boek.

Als je kijkt naar de verschillende verwerkingsgebieden weet je dus nu ook meteen dat het effect kan hebben op de algehele ontwikkeling van het kind. Iets op het bord zien, lezen en moeten overschrijven vergt echt meer tijd, het zoeken van spullen in een overvolle kast is echt heel moeilijk en woorden en letters zien en omzetten tot gesproken taal zal langzamer ontwikkelen en dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden. De motorische verwerking heeft niet te maken met of je hard kan rennen of niet, het gaat vooral om de motorische handeling die volgt op een instructie. Bijvoorbeeld om iets te pakken of aan te geven.
Ik zou ouders met een kind met langzame verwerkingssnelheid, of die zelf een langzame verwerkingssnelheid hebben, echt aanraden dit boek te lezen. Dit boek helpt ouders echt van begin tot het eind. Ik ben niet altijd een voorstander van “labels plakken” op kinderen maar voor de verwerkingssnelheid is het echt erg zinvol omdat je dan weet wat er speelt en je als ouder daar adequaat mee om kan gaat.

Dit boek legt je uit hoe je met de drie A’s je kind heel veel verder kan helpen. Die staan voor accepteren, aanpassen en advocaat spelen voor je kind. Er staan in dit boek heel veel praktische tips uitgelegd aan de hand van voorbeelden zodat je deze goed kan toepassen aan je eigen situatie en waarmee je je kind dus echt kan ondersteunen.
Het boek is ook voorzien van checklists zodat je zelf dingen kan onderzoeken of dat van toepassing is op jullie kind, of dat nou voor een onderzoek is of na het onderzoek.

Een leven met een langzame verwerkingssnelheid hoeft een succesvol leven niet in de weg te staan. Maar als niemand je begrijpt en je steeds negatieve opmerkingen hoort, kan dat op de lange duur een succesvol leven wel in de weg staan. Dit doet namelijk wat met je zelfvertrouwen en zelfbeeld en deze schade kan groter zijn dan een langzame verwerkingssnelheid uiteindelijk zal zijn.

Echt een aanrader dus dit boek, voor leerkrachten, voor ouders van kinderen waarbij een langzame verwerkingssnelheid al is vast gesteld en voor ouders van kinderen die altijd langzaam zijn! Laat je het aan me weten als je het gelezen hebt en of het jullie verder geholpen heeft?

Een gedachte over “Brenda leest…Ik snap het wel maar niet zo snel…”

  1. Pingback: Nieuwsbrief 11 -

Geef een reactie