Brenda leest… Pubers zijn leuk!

Oké, ik zal meteen eerlijk zijn, de hele titel is “Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt!” Een mooi boek van Tischa Neve. Ik vind pubers zeker erg leuk, vooral de pubers die bij me komen in de praktijk. Mijn eigen twee pubers vind ik ook overwegend leuk, maar de puberteit vind ik wel eens heel stom. Maar langzaam denk ik inderdaad dat ik ze begin te begrijpen, maar of ik ze ooit zal snappen………

puber

Dit boek heeft ook nog op de voorkant staan dat het een inspiratieboek is voor ouders van pubers. Het suggereert dat je tijdens het lezen geïnspireerd wordt. Wat mij betreft klopt dat, je wordt vooral geïnspireerd om kritisch naar je opvoeding te kijken en eens wat vaker naast je puber te gaan staan en hem of haar wat meer te coachen. Door met je puber mee te denken in plaats van voor je tiener te denken. En het inspireert ook om hoe lastig dat soms ook is, om je soms even in die lastige periode te verplaatsen.
Want als wij als ouders denken het moeilijk te hebben met hen, kan ik je verzekeren; zij hebben het nog veel moeilijker met zichzelf.


Ze gaan groeien op alle mogelijke manieren. Hun brein is continu “under construction” maar dat brein gaat niet altijd in dezelfde snelheid als bijvoorbeeld hun lichamelijke groei. Ze groeien letterlijk van buiten naar binnen. Handen, voeten, armen en benen groeien eerst en het duurt nog wel even voordat dat brein ook gewend is aan die nieuwe lengte. Met het gevolg dat ze vaker ergens tegenaan lopen of iets omstoten. De welbekende stuntelige puber. Deze ontwikkeling loopt vaak ook niet gelijk met wat wij, de maatschappij en school van hen verwachten. Ook al willen ze dat niet altijd, ze hebben soms nog echt onze hulp nodig.

Een altijd terug kerende gesprek met “klagende” puberouders bij elkaar is het hebben van een lege kast en lege koelkast. Voor mij zeer herkenbaar, je doet boodschappen en vult alles aan en voordat je het weet is alles weer op. En natuurlijk laten ze het liefste de lege verpakking liggen. Ik ben een voorstander van denken in oplossingen dus hebben mijn hongerige pubers een eigen groentelade die ik regelmatig bijvul. Door een keer spaghetti te hebben gemaakt met slechts gehakt omdat alles op was, vond ik dit wel een handige oplossing. En snoep en chocolade is bij mij in huis terug te vinden op de meest bizarre plekken. Wat een geluk dat tieners meestal niet zo goed zijn in zoeken.


Dit mooie boek staat vol tips en ervaringen. Bruikbare tips die je meteen kunt toepassen en ervaringen waarvan je blij wordt als je ze leest en beseft dat je niet de enige bent.
Er is een heel stuk gewijd aan communiceren. En dat is fijn, want dat is niet altijd gemakkelijk met een tiener. Hoe krijg je ze aan de praat? En hoe dring je tot ze door?
Van de kant van de tieners hoor je dan ook wel dat ze echt af en toe gek worden van ons gezeur. Hoeveel zeur jij eigenlijk?
Ik natuurlijk veel te veel dus ik probeer er tegenwoordig echt op de letten. Nu zeg ik dingen en vertel ze wat ze moeten doen, zonder te zeuren, denk ik 😉

Een bruikbare tip is om eens wat vaker te “hummen” en samen te vatten als je puber wat vertelt. Niet oordelen, niet invullen, geen goede raad en vooral niet voor ze invullen, gewoon hummen. Dat vinden ze fijn en soms ineens komen ze zelf met hele goede ideeën en of oplossingen. En dat is natuurlijk weer super tof dan!

Wat in bijna elk hoofdstuk terug komt, is het geven van het goede voorbeeld. Als jij heel veel op je mobiel zit, hoe wil je dan dat je kind ermee stopt? Als jij ongeorganiseerd en altijd te laat komt, hoe moet je kind dan structuur aan brengen in zijn of haar chaotische leven. Dat is natuurlijk een open deur, maar neem jezelf eens onder de loep en kijk waar jij nog winst kan behalen.

En blijf in gesprek en zorg voor verbinding. Verdiep je in hun wereld. Kijk eens “Bram in de buurt” mee op youtube of datgene wat jouw tiener kijkt, het zal je verassen hoe grappig het is, als je ervoor open staan natuurlijk.

Reageer niet op al hun gemopper, laat het soms gewoon lekker langs je heen gaan en zeg alleen maar “Wat rot dat je het zo voelt!”
En misschien wel het belangrijkste met een puber (of twee of drie) in huis. Humor werkt! Geen cynisme natuurlijk maar gewoon op zijn tijd een gevatte opmerking of een leuke grap!
Ik vind het boek echt een aanrader. Het is zo’n boek dat je niet in één keer uit hoeft te lezen maar leg het ergens neer en lees geregeld een stukje en je zal merken, ja gaat je puber steeds beter begrijpen en zelfs weer leuk vinden!

Maar praten en stiekem een beetje klagen over je puber helpt ook. Zin om bij mij in de praktijk te komen met andere puberouders voor nog wat extra achtergrond informatie waarmee jij je tiener ook wat beter gaat begrijpen?

Geef een reactie