Gameverslaving????

Wat een interessante ochtend bij het CJG in Leidschenveen.

Een onderwerp wat voor veel ouders een best lastig onderwerp is. Het is ook zo nieuw, we zijn er nog zo onbekend mee en zelf niet mee opgegroeid. Social media, mobiele telefoongebruik, gamen en texting. En dat zijn nog maar een paar begrippen. De ochtend startte met een lezing over het puberbrein in combinatie met telefoongebruik en social media.
Wie kent ‘m niet, die tiener die zijn of haar huiswerk maakt, met muziek aan en misschien ook nog een filmpje op Youtube? Ik ken ze wel en roep dan ook altijd dat dat toch echt niet werkt zo…….. “voor mij,” zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Tenminste echte onderzoeken over langere termijn zijn er nog niet want daarvoor zijn al deze begrippen en apparaten nog te kort op de markt. Maar gebleken is wel dat tieners kennelijk beter kunnen muktitasken dan wij, hun ouders, af en toe denken. De leegte die in hun hoofd blijft bestaan als ze saaie stof moeten leren, wordt opgevuld met bijvoorbeeld muziek of een filmpje op de achtergrond waardoor ze minder snel afgeleid worden door allemaal andere dingen om hen heen. Terwijl ik het typ ben ik nog bezig met het ook echt te geloven en dat zal voor meerderen van jullie gelden. Ook de uitwerking van Snapchat, Instagram en vast nog andere apps die ik nog niet ontdekt hebt, kent ook heel veel positieve aspecten. Het sociale aspect wat eraan zit maakt de wereld dichter bij elkaar en ze het onderhouden van contacten gaat makkelijker.
Ik wist al lang dat het puberbrein extra gevoelig is voor beloning en vooral gericht is op korte termijn activitieten. Dat is dan ook wat ze terug krijgen van alle likes op hun diverse accounts. Bij het krijgen van een like of een positieve reactie komt dopamine vrij en van dopamine word je gelukkig.
Natuurlijk is ook gebleken dat buitensluiting of negatieve feedback ook uitwerkingen heeft. Maar de positieve effecten zijn groter dan de negatieve.
Ik werd steeds een stukje geruster tijdens deze lezing over een telefoongebruik van mijn eigen jongens thuis.

Daarna een bijeenkomst over gameverslaving. Op zich niet eens veel nieuws geleerd maar wel dat we het bij ons thuis aardig doen. Belangrijk om te beseffen; Wanneer spreek je van een verslaving? Dat is als het “normale” leven eronder lijdt. Als je niet meer kan functioneren door het gamen, of juist niet meer zonder kan functioneren. Het was ook zeker goed om eens goed na te denken over alle positieve aspecten die gamen biedt. Vaak gamen jongeren tegenwoordig online met elkaar, soms wordt er ook nog wel Engels gesproken, je moet samenwerken om met elkaar het beste te presteren en daarbij ook heel belangrijk; het is gewoon ontspannend! En ontspanning is weer belangrijk omdat niemand de gehele tijd ingespannen bezig kan zijn. Wel handig is natuurlijk in de gaten te houden als ouders welke games jullie kind speelt. Sommige games hebben een grotere verslavende werking dan anderen. Bijvoorbeeld wanneer er andere spelers in je team afhankelijk van je zijn, je bijvoorbeeld letterlijk in je game in een andere wereld stapt of je onder tijdsdruk dingen moet kunnen halen om verder te komen in een game.
Dus hier dan toch nog wat adviezen.
Maak duidelijke afspraken, kinderen hebben grenzen nodig! En ja natuurlijk zullen ze boos reageren als ze moeten stoppen maar dan doen kinderen ook als ze verdiept zijn in een heerlijk boek of onder de douche vandaan moeten komen. Wees niet te overbezorgd, maar wel alert. Blijf je tiener goed in de gaten houden of hij nog voldoende afspreekt met vrienden of blijft sporten. Game zelf ook eens mee om te ervaren wat ze aan het doen zijn en toon interesse zodat je er wellicht iets van gaat begrijpen. En praat met je kind over contacten met onbekenden en net niet achterlaten van gegevens.
Voor mijn zoons pakte deze ochtend denk ik positiever uit dan ik verwacht had. Bij ons zeker geen verslaving maar wel een ontspannende hobby waar ze zich binnen de door ons gegeven kaders helemaal in uit kunnen leven!
Nadat ik dan toch het visitekaartje van Drugskompas op tafel had laten liggen, kwam de nieuwsgierige vraag van beide “Wat heb je geleerd vanmorgen over gameverslaving????”

Geef een reactie