Rust in het weekend!

Op maandagochtend als de wekker gaat, klinkt deze altijd net wat vervelender dan alle andere dagen. Dat heeft niks met mijn werkzaamheden te maken maar alles met het heerlijke rustig aan doen in het weekend. Want daar is het weekend toch voor? Beetje rustig aan doen en bijkomen van de week!
Deze maandagochtend kwam ik tot de conclusie dat wij dit het afgelopen weekend helemaal verkeerd gedaan hadden…..

Afgelopen week zijn de scholen weer begonnen. Dat valt vaak niet mee na 6 weken zonder ritme.
De verandering is groot, maar er is elk jaar weer een grote groep kinderen waarvoor de verandering nog groter is. De “groep 8 verlaters” die starten op het Voortgezet Onderwijs. Er verandert zoveel!!! In groep 8 bereiden we kinderen hier iets op voor maar of je ze echt op alles kan voorbereiden? Zo moet mijn zoon ineens 11 kilometer fietsen per dag, heeft hij meer huiswerk in 1 week gehad dan de laatste drie maanden van groep 8 bij elkaar, kent hij niemand in de klas en sjouwt hij met een rugzak door de school waar je rugpijn en hopelijk dan ook nog spierballen van krijgt. Dat valt niet mee. Ik heb het afgelopen weekend veel ouders gesproken en de brugpiepers zijn moe, zoooooo moe.
Zoals mijn zoon zelf zei “Ik heb op vrijdag het laatste uur bij biologie evenveel gegaapt als de hele week bij elkaar!” En ik kan je verzekeren, ik vond dat hij die week al veel gegaapt had!

En dan terug naar de maandagochtend, hij stond moe op. Had natuurlijk geen zin in school en zag op tegen het fietsen. Het weekend was om uit te rusten, maar tussen dat beetje uitrusten door zat ons weekend veel te vol met leuke dingen, sporten en feestjes. Heel leuk maar niet zo handig. Echt een eyeopener voor mezelf.

Toen ik twee jaar geleden nog op maandag voor groep 7 stond, viel het me ook meer dan eens op dat kinderen er op maandagochtend uitgeblust bij zaten. En niet door de wel bekende “maandagochtend blues” maar omdat het weekend zo leuk was geweest met allerlei uitjes en activiteiten en dat er van tot rust komen niks gekomen was. Het weekendgesprek zat vol leuke verhalen, maar er werd ook wat af gegaapt en uitgerekt.

Kinderen zouden in het weekend wat bij moeten kunnen tanken om de nieuwe week weer fris aan te kunnen. Natuurlijk bedoel ik daar niet mee, dat ze voortdurend op de bank zouden moeten liggen en 16 uur per dag mogen gamen, maar een goede balans van wat ondernemen en even tot rust komen. Genieten van leuke dingen en voldoende energie opdoen om de schoolweek weer energiek te kunnen starten

Dus…volgend weekend wordt een weekend waarin ik hem rust gun (en ja natuurlijk ook fortnite ;-)) En de komende weken op zondagavond niks afspreken, hoe gezellig de bbq gisteren bij vrienden ook was.  Het weekend even iets minder vol plannen voor hem. Een mooie balans zoeken tussen leuke dingen, huiswerk maken en tot rust komen.

Eens kijken of de wekker volgende week maandag wat leuker klinkt!

En hoe was jullie weekend?

Geef een reactie