Brenda leest….

en weet en vergeet het niet meer. Tenminste dat is wat de titel van het boek “Lezen, weten en niet meer vergeten” van Mark Tigchelaar mij belooft.
Dus ben ik enthousiast aan de slag gegaan en zo als ik altijd deed, startte ik metonthouden het maken van aantekeningen tijdens het lezen, maar niet zo handig dus leerde ik tijdens het lezen. Dit boek legt een heleboel uit over de werking van hersenen en het onthouden van dingen, dus wat we eigenlijk op het voortgezet onderwijs “leren” noemen.

Er zijn 8 principes waarvan ik er een paar met jullie zal delen.
Eén van de principes is “Vul de leegte.” Grappig want bij sommige pubers heb je het idee dat de leegte in hun hoofd af en toe zoooo groot is. Toch gaat dit gaat over een andere leegte. Onze hersenen kunnen vaak iets meer aan dan wat we op dat moment doen. Zo kunnen onze hersenen ongeveer 400 woorden per minuut verwerken, terwijl de meeste mensen maar 200 woorden per minuut lezen. Je raadt al wat je brein gaat doen… de leegte opvullen. In mijn geval dan vaak met de boodschappen, iets wat ik nog voor een klant in de praktijk zou doen, wat er nog in het huishouden moet gebeuren en mogelijke lessen die ik nog moet voorbereiden. Die leegte kan beter anders opgevuld worden zodat je je kan blijven concentreren op je taak. Je zou jezelf aan kunnen leren sneller te lezen of bijvoorbeeld door doodling. Doodling is het krabbelen van figuurtjes en patronen. Je vult wat leegte op maar niet met iets wat afleidt van wat er eigenlijk onthouden moet worden. Echte tekeningen zijn niet handig omdat je daar je brein mee belast. Dit zelfde geldt overigens voor gesproken taal.

En ander principe is “Omarm sigle tasking.” Multitasking klinkt zo fijn en interessant maar uiteindelijk kunnen je hersenen maar één taak echt goed uitvoeren. Als je meerdere dingen tegelijk doet kost het je dus uiteindelijk meer tijd. Dus zoals waar ik mee begon, geen aantekeningen maken tijdens het lezen. Ook het schakelen tussen activiteiten kost de hersenen veel capaciteit.
Voor het beter onthouden van namen, letters en cijfers geeft het boek goede tips. Maak er beelden van, want onze hersenen zijn nou eenmaal gewoon beter in het onthouden van beelden. Kom je iemand tegen die zich voorstelt, verzin iets grappigs bij zijn naam, koppel het bijvoorbeeld aan een bekende Nederlander, of rijm er iets op en maak daar een beeld van. Ook aan cijfers zijn goed beelden te koppelen. De 2 is net een zwaan, de 9 een ballon aan een touwtje en de 4 een zeilboot. Wees vooral creatief voor de andere cijfers.
En ook in dit boek wordt uitgelegd, net als in “meer leren in minder tijd,” dat leren het meest effectief is in blokken van 25 minuten en dan een korte pauze. Nog een handig feitje om teleren weten is dat ons brein eigenlijk maximaal 7 items per keer kan onthouden. Moeten onze kinderen dus heel veel woordjes leren is het slim dit op te delen in blokken van 7.

Dit zijn pas enkele principes en feiten uit het boek, er staan nog veel zinnige weetjes en tips in. Heel handig voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, al zijn vele daarvan natuurlijk te eigenwijs om deze dingen van ons aan te nemen! Maar wie weet, blijft er toch wat bij ze hangen als ze dit alleen al lezen en er dan vooral over praten. Erover praten is veel zinniger dan overhoren.
Neem er vooral van mee wat je mee wilt nemen en heb je tijd over, kijk dan of je dit interessante boek kan lenen.

Mijn volgende boek is vandaag thuis bezorgd, dus over een tijdje zal ik weer met jullie delen wat ik daarvan opgestoken heb!

Geef een reactie