Meer leren in minder tijd

Meer leren in minder tijd
Tja je zou toch denken dat iedere tiener hierbij meteen opveert. Dat zou toch iedereen wel willen?!?

Na de kerstvakantie startte voor mijn oudste zoon weer de proefwerkweek. Uiteraard niet zijn favoriete tijd want die tijd zit hij bij de X-box, op insta, op youtube of op zijn telefoon.
Het moest echt wel gaan gebeuren in deze tweede week na de vakantie dus had ik bedacht dat we in de eerste week van de vakantie dit boek van Ankie Remijn maar eens gingen lezen. Daar ging hij mee akkoord en alhoewel hij langer nodig had dan de eerste week, las hij het en werd hij zelfs een beetje enthousiast. Natuurlijk niet over alles want hé school moet vooral niet heel veel tijd gaan kosten.

De methode die Ankie aanbiedt in haar huiswerklassen bestaat uit het verdelen van de stof in kleine happen. Dus niet “alvast starten met leren van geschiedenis” maar “leren paragraaf 1,2 van hoofdstuk 3 van geschiedenis”. Dit stukje wordt dan meteen geleerd alsof er de volgende dag een toets over zou zijn. Daarbij raadt zij aan niet langer dan 25 minuten te leren, maar dan wel zonder te eten, te plassen en al helemaal zonder telefoon of andere verleidingen! Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Dat doe je 4 keer en dan neem je 20 tot 30 minuten pauze.
Dit was redelijk overzichtelijk dus dit wilde mijn zoon wel gaan proberen. 25 minuten knallen is te overzien. Dus kookwekker opgedoken en bureau leeg en schoongemaakt (Waarom denken tieners altijd dat een rommelig bureau wel oké is als je moet leren?)
Vol enthousiasme is hij gestart en inderdaad de laatste twee weken zag ik vaker dan ooit te voren zijn telefoon beneden liggen terwijl hij boven zat!
De proefwerkweek is nog niet voorbij en er zijn nog geen cijfers terug maar zelf geeft hij aan dat hij het stukken fijner vindt en met een zekerder gevoel naar de toets gaat! En zo houdt hij tijd over voor wat hij echt leuk vindt. Nu maar hopen op goede cijfers. Natuurlijk zou ik het liefste roepen dat ik alle vertrouwen erin heb, maar na de vorige proefwerkweek hebben we geleerd een beetje voorzichtig te zijn.
Dus probeer het eens uit, veert jouw kind op als je hem uitlegt dat hij meer kan leren in minder tijd?

Met toestemming van Ankie Remijn, kan ik in de praktijk jouw kind uitleggen wat de essentie van dit boek is. Ik ga geen huiswerklas starten, maar zou het te gek vinden om tieners te helpen bij het ordelijk krijgen van leren voor proefwerken. Ik zou het dan erg prettig werken vinden als jullie voor jezelf en je tiener het boek aanschaffen. Daar staan namelijk nog veel meer goede tips, uitleg en werkwijzen in.
Zien jullie dit wel zitten? Stuur me een mailtje en dan plannen we snel een eerste bijeenkomst in!

Een gedachte over “Meer leren in minder tijd”

Geef een reactie