Een hoop om over na te denken.

Daar zat hij dan, een stoere knul die al even niet zo lekker in zijn vel zat. Vol goede moed aan groep 8 begonnen en al geheel uitgedacht naar welke school hij wilde. Met zelfs de motivatie om zijn voorlopig advies toch nog wat om hoog te krijgen.
Al een tijdje leek hem alles te veel. Veel boos, ruzie thuis, nergens echt zin in en hing maar een beetje op de bank.
Bij mij aan tafel hebben we eerst eens gekeken welke mooie kwaliteiten deze knul allemaal in huis had. Dat waren er een heleboel en dat vond hij zichtbaar fijn om te zien.
En zo veilig in mijn praktijkkamer kwam het er langzaam uit. Wat nou als……. hij zonder vrienden op het Voortgezet Onderwijs terecht zou komen, wat nou als hij niet op de school van zijn keuze terecht kon komen, wat nou als hij toch niet naar die ene school wilde, wat nou als hij toch echt hard moest werken om zijn advies hoger te krijgen dan kon hij niet meer buiten spelen, en wat was eigenlijk een onzekerheidgecombineerd advies en het begrip brugklas.

Wat fijn dat het eruit was. Nu konden we er iets mee want veel van deze zorgen kon ik gemakkelijk uitleggen. En tja een paar anderen wisten we natuurlijk nog niet. Ik kon hem niet verzekeren dat hij bij vrienden in de klas kwam, maar we konden wel berekenen hoeveel van de jongens die hij kende uit de buurt, van school en van de voetbal ook ergens in de buurt naar het V.O. gingen. En dat hij zelf zo’n leuke jongen is, dat er vele nieuwe jongens erg graag zijn vriend zouden willen zijn.
En dat hogere advies, waarom wilde hij dat? Hij vertelde dat hoger altijd beter is, toch? En ook dat kon ik gelukkig met goedkeuring van ouders weerleggen. Het niveau wat bij je past is het beste, voor ieder kind. Een hoger niveau en niet meer kunnen trainen of buiten spelen vind ik doorgaans geen gezonde keuze.

En zo hebben we nog een hele tijd over de hele overgang gepraat van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs. Langzaam werd het steeds helderder en duidelijker voor hem. Een heel fijn idee was dat er nu nog geen keuze gemaakt hoeft te worden. Eerst komen nog alle open dagen en de voorlichtingsavond op de basisschool waar alles precies uitgelegd zou worden. Pas ergens in het nieuwe jaar moet hij gaan beslissen.
Wat fijn dat deze stoere knul is gaan praten want zo kon ik hem helpen. En later vertelde hij dat het enorm opluchtte.
En een mooi leermoment voor mezelf. Mocht ik toch ooit nog eens een groep 7 of 8 krijgen, zou ik dus echt meer aandacht besteden aan de verschillende niveaus en begrippen.
En zo leren we elke dag wat bij.

Geef een reactie