Ouder- en kindcoaching

Heeft u het gevoel dat u en uw kind of tiener alleen nog maar op een ruziënde manier met elkaar omgaan en communiceren? Is er strijd om van alles en nog wat en wordt het er niet gezelliger op thuis? Dan kan ouder- kindcoaching helpen!

Soms loopt het allemaal niet zoals je als ouders zou willen, en waarschijnlijk ook niet zoals je dochter of zoon zou willen. Dit kan komen door diverse factoren; bijvoorbeeld een tiener die erg aan het veranderen is en steeds de grens opzoekt, een tiener die zich los wil weken van zijn ouders, drukte op het werk bij de ouder of, gebeurtenissen in het leven van de ouder. Dit zijn slechts diverse voorbeelden van situaties waardoor het reageren op elkaar niet meer gaat zoals het altijd ging.

In dat geval kan het goed zijn om eens in kaart te brengen wat er gebeurt en waar dit vandaan komt. We gaan kijken wat uw kind nodig heeft om het thuis weer wat aangenamer te maken, maar natuurlruzie thuis, strijd, ouder-kind, gesprekkenijk ook naar wat u nodig heeft van uw kind. Als kinderen ouder worden vinden zij dat ze steeds meer zelf kunnen en mogen bepalen. Voor ouders is dat geregeld een grote overgang en is het soms lastig om het kind wat meer los te laten. En voor kinderen en tieners is het lastig te begrijpen dat ouders dit doen omdat zij het beste voor hun kind willen.

Per situatie zal ik bekijken hoe we de sessies gaan inplannen. Handig als ik eerst met beide los van elkaar in gesprek ga om te horen hoe diegene het ervaart, om vervolgens met elkaar rond de tafel te gaan. Tijdens deze eerste sessies verzamel ik een heleboel informatie en zal ik zowel tiener als ouder al voorzien van tips. Tijdens de sessies gaan we vooral oplossingsgericht aan de slag.  We gaan kijken wat jullie nodig hebben van elkaar om weer op  een respectvolle manier met elkaar om te gaan. “Het grote weerbaarheidsspel voor pubers” is ook zeer geschikt om met tiener en ouder te spelen. Op deze manier wordt de wijze van communiceren erg inzichtelijk van beide kanten.

Het is wel erg belangrijk dat zowel u als uw zoon of dochter open staan voor verandering en inzien wat de meerwaarde van deze sessies is. Ook is het erg fijn als andere gezinsleden er ook van op de hoogte zijn en mogelijk ook willen meewerken

Maar mocht het zo zijn dat uw zoon of dochter echt niet mee wilt komen naar mijn praktijk, bent u als ouder ook welkom voor een oudercoaching. In sommige gevallen zijn een frisse blik op de situatie, wat nuttige tips en geruststellende woorden al voldoende om weer tot inzicht te komen wat u zelf kan doen.

Een gezellige sfeer thuis is uiteindelijk voor iedereen fijner!