Dag van de scheiding

Vandaag is het “De dag van de scheiding”. Natuurlijk niet in het leven geroepen om op deze dag te gaan scheiden maar met als doel het proces van een scheiding tussen ouders te verbeteren.
Jaarlijks scheiden er zo’n 35.000 stellen, achteraf zegt 44% daarvan dat ze de scheiding anders hadden moeten regelen. 67,5 % heeft angst voor de negatieve gevolgen voor de kinderen. Moeders maken zich gemiddeld iets meer zorgen over het welzijn van hun kind terwijl vaders zich vaker zorgen maken over de band met hun kinderen. Dat valt allemaal niet mee.

Deze situatie is voor kinderen een heftige situatie, ze moeten door een tijd waar alles verandert en er vaak beslissingen genomen worden waar zij mee te maken krijgen. Ouders die ruzie maken, ouders die verdriet hebben, verhuizingen en nieuwe partners en soms zelf al partners met kinderen.
En kinderen moeten hier allemaal mee om zien te gaan. Vaak zitten ouders zelf in een emotioneel proces waar geen ruimte is voor emoties van hun kinderen, hoe graag ze dat ook wel zouden willen kunnen. Voor kinderen geldt dat er vaak een loyaliteitsconflict optreedt. Kinderen maken het namelijk graag hun ouders naar de zin. Maar als ouders niet meer op één lijn zitten wat moet het kind dan zeggen, denken en voelen. Bij jongens komt het nogal eens voor dat als vader niet meer thuis woont, de zoon vindt dat hij nu verantwoordelijk is. Meisjes gaan in een mannenhuishouding meer zorgen. Of kinderen gaan zich zorgen maken om de financiële situatie.

Voor kinderen is het vaak lastig om met een ouder te bespreken wat zij echt voelen en denken, omdat zij de ouder er niet mee willen belasten. Wat is het dan fijn voor kinderen om langs te komen bij me. Gewoon tijdens enkele sessies hun hart luchten en kijken hoe het voor hen weer helder wordt in hun hoofd. Door verschillende werkvormen te gebruiken kunnen ze verder in het rouwproces van de scheiding, afscheid nemen van de gezinssituatie die nooit meer terug komt. En als dat nodig is kunnen we altijd met ouders erbij om de tafel om te kijken waar het kind tegenaan loopt.

Samen de beslissing maken om uit elkaar te gaan is prima, maar maak dan ook samen de beslissing het zo fijn mogelijk te maken voor jullie kinderen.

Geef een reactie