Zelfvertrouwen

Als we het hebben over kinderen en tieners hebben we het vaak over hun zelfvertrouwen. En we willen vaak hun zelfvertrouwen vergroten, maar hoe doe je dat en wat is zelfvertrouwen eigenlijk?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zelfvertrouwen-4.jpg
Zelfvertrouwen hebben voelt goed

Zelfvertrouwen hangt samen met je zelfbeeld. Kinderen met zelfvertrouwen geloven in zichzelf en geloven in wat ze kunnen. Maar ze durven ook nieuwe situaties aan te gaan en hebben het vertrouwen als ze iets nog niet kunnen, ze het altijd nog kunnen leren. Als kinderen beseffen dat ze in sommige dingen wat minder goed zijn en daar altijd nog wel beter in kunnen worden, hebben ze een positief zelfbeeld. Ze hebben een reëel, positief beeld over hun kwaliteiten en over zichzelf. Deze kinderen durven nieuwe uitdagingen aan te gaan en weten dat ze niet in één keer alles te hoeven kunnen.
Een kind met zelfvertrouwen kan over het algemeen ook goed met teleurstellingen omgaan. Het zit lekker in zijn vel.
Helaas wordt niet iedereen geboren met veel zelfvertrouwen. Alle gebeurtenissen die je mee maakt bepalen je zelfvertrouwen. Sommige kinderen hebben meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan andere kinderen. Als een gebeurtenis de ene keer goed gaat, dan gaat een kind er meestal van uit dat het de volgende keer ook wel weer goed gaat. Zo groeit het zelfvertrouwen en ontstaat een positief zelfbeeld


Als ouder en opvoeder heb je wel invloed op het zelfvertrouwen van je kind. Je kind liefde en aandacht geven is het goede basis voor het ontwikkelen van het zelfvertrouwen van je kind. Geef je kind ook regelmatig complimenten. Probeer er dan op te letter dat het compliment gaat over de inspanning en inzet van je kind en niet zozeer over de prestatie. Complimenten op deze manier gegeven hebben meer effect op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van je kind.
Ook kunnen complimenten gebaseerd op een karaktereigenschap een groot effect hebben op het zelfvertrouwen. Met zo’n compliment waardeer je het kind zoals hij is.

Geef je kind het vertrouwen dat je in hem gelooft en laat je kind zijn eigen keuzes maken. Kinderen die regelmatig te horen krijgen dat ze ergens voor uit moeten kijken en veel waarschuwingen krijgen voor allerlei gevaar, kunnen hun zelfvertrouwen minder goed ontwikkelen, omdat zo de gevaren worden weg gehouden en er minder succes ervaringen zijn. Het is belangrijk om een kind zijn eigen angsten te laten overwinnen, moedig hem daarbij aan een ondersteun je kind daarbij. Laat ze af en toe wat losser zodat zij hun eigen grens op kunnen zoeken. Dat begint al bij het klimmen op een klimrek in de peutertijd.


Probeer wat vaker de focus te leggen op wat goed gaat en laat wat niet goed gaat eens wat vaker onbesproken. Kinderen en tieners hebben zelf vaak al heel goed door dat iets niet goed is gegaan en dat ze een volgende keer beter een andere keuze kunnen maken. Laat je kind zijn of haar fouten maken en maak zelf eens fouten waarbij je jezelf ook niet afstraft! Als je geregeld hoort dat je moeder zichzelf dom noemt als ze iets verkeerd doet, ga je vanzelf geloven dat fouten maken heel dom is. Maar fouten maken horen erbij om dingen te leren en je verder te ontwikkelen.

Helaas zijn er heel veel kinderen met wat minder zelfvertrouwen. Deze kinderen stralen dit vaak uit in onzekere situaties, het is te zien aan hun lichaamshouding en vaak terug te horen in wat ze zeggen. Als ze al iets durven te zeggen. Dat is niet fijn voor een kind, ze voelen zich rot en zijn er vaak van overtuigd dat niemand hen aardig vindt. Soms zit dit gevoel al zo diep dat de complimentjes die ouders maken niet meer geloofwaardig klinken.

Deze kinderen moeten zich zelf weer een beetje ontdekken om weer in zich zelf te geloven. Gelukkig heb ik daar in mijn praktijk voldoende werkvormen en materialen voor. Langzaam komt het vertrouwen terug en geloven ze de complimenten van ouders en vriendjes weer wat hen weer sterker maakt en zo gaan ze zich weer lekkerder in hun vel voelen!

Geef een reactie