Als je nooit bang bent, kun je ook nooit moedig zijn!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bescherming_LI.jpg

Op mijn facebook post ik er wel vaker iets over. Zo laatst de spreuk “Don’t rescue your child from a challenge. Teach them how to face it” en bijvoorbeeld dit plaatje vn een kind totaal verpakt in bubbeltjesplastic. Ik merk af en toe dat we in een tijd leven dat ouders hun kinderen graag beschermen, wat natuurlijk best logisch is want ook ik wil liever niet dat mijn zoons wat overkomt. Maar ……gaan we er af en toe niet te ver in en ontnemen we zo onze kinderen niet de kans om te leren? Leren van teleurstelling en dingen die niet zo gaan als ze gehoopt hadden. Ouders die hun kinderen heel erg beschermen worden ook wel “curling-ouders.” Deze ouders proberen letterlijk alles glad te strijken zodat hun kinderen verder zonder tegenslagen door het leven glijden.

Maar teleurstelling en tegenslagen zijn voor kinderen erg belangrijk. Ze leren hier heel veel van. Na een teleurstelling mag je best even verdrietig zijn, maar jezelf weer kunnen herpakken geeft je moed voor een volgende keer. Ze leren zo op zich zelf te kunnen vertrouwen, te vertrouwen op het feit dat het wel weer goed komt. Moedig zijn is nodig om verder te komen in het leven. Kinderen moeten leren om zelf uitdagingen aan te gaan zodat ze daar steeds sterker van worden. Kinderen waarbij op jonge leeftijd alle obstakels uit de weg gehaald worden of die zelfs over de obstakels heen getild worden leren niet om zelfstandig over een obstakel heen te gaan. En als ze dat niet leren is er een kans dat ze op een zeker moment stil blijven staan voor obstakels, ze komen letterlijk niet verder in hun leven.


Meer dan eens hoorde ik ouders teleurgesteld reageren als bijvoorbeeld hun kind niet werd uitgenodigd voor een feestje. En natuurlijk voel je dat ook in je moederhart of natuurlijk vaderhart. Maar probeer dan vooral “jouw pijn” niet over te brengen op je kind. “Dan gaan wij samen die middag ook wat leuks doen!” Dat is natuurlijk heel gezellig maar je kind leert er niet zoveel van. Een gesprek aan gaan met je kind over keuzes maken (‘Jij kan ook niet de hele klas uitnodigen’) of over teleurstelling brengt je kind een stuk verder. Het zijn geen leuke dingen maar ze komen dit soort situaties in hun leven nog veel vaker tegen dus je kan ze beter helpen om dit te accepteren en het gevoel aan te gaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is moedig-zijn.jpg


Dus daag jezelf eens uit en probeer vanaf nu eens niet alle tegenslagen voor je kind weg te nemen maar maak dankbaar gebruik van deze leermomenten en help je kind zo sterker te worden en nog meer in zichzelf te doen geloven. En laat me vooral nog eens weten hoe dat is gegaan!

Geef een reactie