Dag van de slaap

Vandaag is het “De dag van de slaap.”  tieners, slaap te kort Een mooie dag om eens stil te staan bij het feit dat heel veel tieners tegenwoordig chronisch slaap te kort komen. Zo’n tienerdochter die ’s avonds niet naar bed te krijgen is en ’s morgens er niet uit te krijgen is. Of een tienerzoon die op zondag loopt te mokken omdat hij “al” om 11 uur wakker gemaakt werd.

Er zijn meerdere redenen voor. Allereerst is aangetoond dat in de tienerjaren de aanmaak van melatonine, een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat we slaperig worden, veel later op de avond pas wordt aangemaakt. Maar een ander groot probleem is het langdurig gebruik van laptop, tablet of smartphone. Het licht in deze schermen is anders dan van een televisie of e-reader en verstoort de biologische klok.
Daarnaast is appen, chatten en snappen aan de orde van de dag en dat blijft dan ook in de avonduren vrolijk door gaan. Door steeds actief bezig te blijven met dit soort sociaal contact, blijven je hersenen ook actiever. Soms val je dan wel gewoon in slaap maar de activiteit van de hersenen zorgt ervoor dat je in de eerste uren van je slaap minder diep slaapt. En deze eerste uren zijn nou net heel belangrijk om tot totale rust te komen.

Een paar weken geleden was ik mezelf er weer bewust van dat mijn zoons tot te laat actief bezig waren op hun telefoon (en ik ook). Dus de regels zijn weer even aangescherpt. Bijna een uur voordat zij naar bed gaan, moet de telefoon weg. Ik leg dan ook meteen mijn telefoon maar weg. En terwijl ik dit typ klinkt het zo simpel, maar elke avond moet ik ze er, soms meerdere keren, op wijzen en komen er natuurlijk vele tegenargumenten want “Zo vroeg, echt niemand hoeft dat!”
Waarschijnlijk horen vele andere ouders met mij zo’n soort gelijke zin! Wat zou het toch mooi zijn als we met alle ouders een tijd af zouden kunnen spreken dat de telefoons weg moeten. Niemand mist meer iets, niemand is meer die sufferd die al vroeg niet meer reageert en iedereen is wat frisser en voelt zich meer uitgerust.

Wat zou dat een mooi streven zijn!!!!

Geef een reactie