Wat je aandacht geeft…..

“Juf, er staat begrijpend lezen op het rooster en dan kan ik me nooit goed gedragen. Ik raak gefrustreerd omdat ik het lastig vind en dan ga ik me misdragen”
Zo begon mijn ene dag voor de klas deze week. Een mooi geval van “Wat je aandacht geeft groeit.”
Het plantje groeit met aandacht, water, zon en liefde, net zoals kinderen dat door aandacht en liefde doen. Maar het geldt voor heel veel.


Negatieve gedachten worden zwaarder, groter en steeds belangrijker als je er maar vaak genoeg aan denkt en uitspreekt. Maar het mooie is, dit gebeurt ook met positieve, helpende gedachten.
En dus gingen we in gesprek. Als hij zich de hele dag zou bedenken dat dit allemaal zou gaan gebeuren was de kans natuurlijk groot dat het zou gebeuren. Maar wat nou als hij eens ging denken dat het hem vandaag echt wel zou lukken omdat het al vaker was gelukt. Zou dat gevoel dan ook groeien? Hij wilde het wel proberen.


Ik zag aan hem dat hij die dag verder lekker in zijn vel zat en echt zijn best deed deze dag tot een goed eind te brengen. En zo begon de les begrijpend lezen. Gelukkig wordt er op deze school veel met “growth mindset” gewerkt en worden kinderen uitgedaagd zo veel mogelijk te leren. Daar moet je soms wel lef voor hebben, moedig voor zijn. En dat lukte. Tijdens de les van begrijpend lezen zaten er een paar kinderen bij mij aan de instructietafel terwijl de rest zelfstandig aan het werk was. Hij zat erbij een deed mee, deed zelfs erg goed mee! Hij was erg trots op zijn juiste antwoorden en stond open voor de uitleg voor die keer dat hij een ander antwoord had! Wat een fijne afsluiting van de dag!

En zo ben ik gelukkig dat ik deze mooie momenten in het onderwijs toch nog mag meemaken!

Geef een reactie